مواد غذایی

بررسی، خواص و نحوه آماده سازی مواد غذایی

۲۸ مطلب در ارديبهشت ۱۳۹۷ ثبت شده است

عادت های مثبت یا منفی

نگاه طب مدرن:

متاسفانه برخوری بخصوص خوردن غذاهای چرب و یا شیرین از گذشته در فرهنگ ما بوده است و مردم از مهمانان خود با انواع و اقسام غذا پذیرایی می کردند. در واقع خوردن غذاهای چرب و شیرینی برای مایک عادت شده است و باید کم کم برای تغییر این عادتها گام برداریم. غذاهای چرب یا شیرینی ها نباید آنقدر زیاد مصرف شوند که باعث مشکل در بدن شود. برخی افراد تصور می کنند که بعد از پرخوری در غذاهای چرب می توانند با خوردن یک ماده ترش مثل آبلیمو، سرکه یا آبغوره احساس ناخوشایند بعد از خوردن این غذاها را برطرف کنند، در حالی که این مساله نادرست است. سرکه، آبلیمو و انرژی کمی دارند و تاثیر مفیدی روی این حالت نخواهند داشت، ضمن اینکه ممکن است حال فرد را بدتر کنند. عده ای هم بعد از خوردن شیرینی عادت دارند آبلیمو بخورند؛ خوردن آبلیمو بعد از شیرینی تنها باعث باز شدن اشتهای فرد برای خوردن وعده غذای اصلی می شود و تاثیری بر روند هضم و جذب ندارد. به طور کلی چربیها به نسبت سایر گروههای غذایی مدت زمان بیشتری در معده باقی می مانند و احساس سنگینی هم ناشی از همین مساله است، پس این طور می توان نتیجه گرفت که آبلیمو، سرکه یا آبغوره نمی توانند تاثیری بر روی هضم بگذارند. عده دیگری از افراد عادت دارند به جای خوردن آبلیمو، سرکه یا آبغوره همراه با غذای چرب، آب زیاد بخورند این کار هم نادرست است و باعث رقیق شدن آنزیم هضم چربی در معده می شود و مدت زمان هضم چربی را بیشتر خواهد کرد. برخی افراد هم با استفاده از داروهایی که جلوی هضم و جذب چربی را می گیرد سعی می کنند مساله را حل کنند که این کار هم توصیه نمی شود و مشکلاتی را برای فرد ایجاد خواهد کرد. چربی ها انرژی بالایی دارند و به ازای هر گرم از آنها ۹ کیلو کالری انرژی برای بدن تامین می شود، در حالی که هر گرم پروتئین و کربوهیدرات تنها ۴ کیلو کالری انرژی برای بدن تامین می کند، پس بهترین راه این است که به جای بهره گیری از شیوه های نادرست یادشده پرخوری نکنید.

نگاه طب سنتی:

یکی از راههایی که میتوان با آن مزاج را تاحدودی تشخیص دهیم طعم است. طعم یک ماده غذایی می تواند به عنوان راهنما باشد؛ طعم تند؛ گرم و خشک، شور، گرم و خشک، ترش؛ سرد، گس سرد و خشک، شیرین، معتدل رو به حرارات و بدون مزه، سردوتر است و چربیها هم حالت اعتدال دارند. برخی از مردم بر این باورند که با خوردن شیرینی بعد از غذای چرب می توانند هضم غذا را تسهیل کنند. این مساله ریشه در طب سنتی دارد، ولی برای همه افراد کاربرد ندارد، اگر فردی مشکلات معده (معده سرد و تر) داشته باشد، نباید بعد از غذا خوراکی شیرین بخورد و باید قبل از غذا خوراکی شیرین را مصرف کند تا هضم چربی راحت تر شود. هر شیرینی هم ملاک نیست، برای مثال مربای به یا زنجبیل قبل از غذا می تواند به هضم غذا به خصوص چربی کمک کند. روغن ها رطوبت دارند و باید این رطوبت را در پخت و پز کاهش داد، برای مثال ریختن لیموامانی در برخی غذاها فقط برای بهبود طعم نیست؛ برای رفع رطوبت حاصل از چربی هم استفاده می شود. برخی افراد تصور می کنند که با خوردن آبلیمو یا آبغوره بعد از غذای چرب می توانند به معده کمک کنند، در حالی که خوردن آبغوره و آبلیمو مضر است. متون طب سنتی، به این مساله اشاره کرده اند که اگر آبغوره در طولانی مدت مصرف شود، می تواند به معده و سیستم عصبی آسیب وارد کند، به طوری که باعث لرزش دستهاشود. پس نباید بعد از غذای چرب مواد غذایی ترش خورده شود. برخی نوشیدنیها که معتدل هستند مثل سکنجبینها، بخصوص سکنجبین به و نعنا می توانند بعد از خوردن غذای چرب به هضم غذا کمک کنند. توصیه می شود افرادی که با مشکل اساسی مواجه نیستند ۳۰ تا ۴۰ دقیقه بعد از غذا تخم شربت مثل تخم ریحان باعسل شیرین بخورند تا عوارض چربی رفع شود. آب نارنج تنهاترشی با طبع گرم است که می تواند برای رفع عوارض چربی مفید واقع شود، پس می توانید بعد از غذای چرب شربت نارنج با عسل بنوشید.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰

بیسکویت چای

با اطمینان می شود ادعا کرد که شما هم تا به حال بیسکویت چای نخورده اید!

اشتباه نکنید منظور از بیسکویت چای، بیسکویتی نیست که با چای خورده می شود، بلکه بیسکویتی است که در آن از بافت برگ سبز چای استفاده شده است. به جای تعجب دست به کار شوید پشیمان نمی شوید.

مواد لازم  برای ۳۶ عدد بیسکویت

  • ۱۵۰ گرم کره (نگینی خرد شود)
  • نصف پیمانه شکر قهوه ای
  • ۲ ق س چای خشک معطر
  • ۱عدد تخم مرغ (زده شود)
  • ۲۰۰ گرم آرد

فراجاق گاز را با دمای ۱۹۰ درجه سانتی گراد یا ۳۷۵ درجه فارنهایت روشن کنید تا گرم شود. کاسه بزرگی آماده کنید و کره را همراه با شکر قهوه ای در آن بریزید و آن قدر هم بزنید تا حالت کرمی پیدا کرده و رنگ آن روشن شود. برگ چای سبز خشک شده را کمی خرد کرده و به مخلوط کره و شکر بیفزایید. تخم مرغ زده شده را به مخلوط بالا اضافه کنید و آرد را هم کم کم بیفزایید. برای مخلوط کردن مواد، از دستانتان استفاده کنید. با دست آنقدر مواد را ورز دهید که خمیری یکنواخت حاصل شود.

خمیر حاصل را روی سطح آردپاشی شده به صورت مکعبی با ۲۳ سانتی متر طول و قطر ۴ تا ۵ سانتی متر در آورید، سپس این خمیر تکه ای رالای سلفون بپیچید و به مدت یک ساعت در یخچال قرار دهید تا سرد شده و خودش را بگیرد.

بعد از این مدت با چاقوی تیز این مکعب را به صورت عرضی به مستطیل هایی با قطر نیم سانتی متری تبدیل کنید. روی سینی فر را کاغذ شیرینی پزی پهن کنید و بیسکویت ها را روی کاغذ با فاصله بچینید. وقتی سینی از بیسکویت پر شد بیسکویت ها را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در فر قرار دهید. بعد از این مدت شیرینی را در ظرف موردنظر بچینید.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰

دسر بیسکویتی با موز

مواد لازم:

  • 1 بسته بیسکویت ساده وانیلی
  • ۷۵۰ گرم شیر
  • یک دوم پیمانه شکر
  • 1 عدد موز درشت
  • 3 عدد زرده تخم مرغ
  • 6 ق س آرد
  • 50 گرم کره
  • 2 ق س زعفران آب کرده
  • به مقدار لازم خامه (برای تزئین)
  • موز (برای تزئین)

طرز تهیه:

شیر را در یک قابلمه ریخته و روی حرارت بگذارید تا گرم شود. زرده های تخم مرغ را هم به شیر اضافه کرده و سریع هم بزنید تا کاملا در شیر حل شوند و زردهها نبندند. بعد از حل شدن زرده ها در شیر، کره را اضافه کنید و هم بزنید تا آب شود.

آرد و شکر را با هم مخلوط کنید. وقتی کره به خوبی در شیر و تخم مرغ حل شد، مخلوط آرد و شکر را اضافه کنید و سریع هم بزنید تا آرد گلوله گلوله نشود. به مدت ۱۰ دقیقه مخلوط را روی حرارت ملایم گذاشته و مداوم هم بزنید تا آرد پخته شود. وقتی مخلوط غلیظ شد، حرارت را خاموش کرده و باز هم بزنید تا مایه دسر ته نگیرد، حالا زعفران را بیفزایید.

ظرفی که می خواهید دسر را در آن سرو کنید آماده کرده و بیسکویت ها را به شکل درسته در کف ظرف بچینید. بعد از چیدن یک ردیف کامل بیسکویت، موز را حلقه حلقه کرده و یک لایه موز روی بیسکویت ها بچینید. حالا یک لایه از مایه دسر آماده را روی موز بریزید و باز با چیدن یک لایه بیسکویت کار را ادامه دهید، به طوری که لایه آخر دسر باشد.

وقتی همه لایه ها را چیدید، روی دسر را با موز و خامه تزئین کنید. بهتر است قبل از سرو کردن، دسر را به مدت یک ساعت در یخچال قرار دهید تا لایه ها هم مزه دار شوند و هم خنک.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰

خوراک سبد سیب زمینی

طرز تهیه:

برای درست کردن سبدی از جنس سیب زمینی به دو صافی فلزی در دو اندازه، نیاز دارید و نیز به ظرف دیگری که بتوان در آن روغن داغ و صافی ها را در روغن فرو برد. سیب زمینی ها را پوست گرفته، سپس از طول با رنده مخصوص (که به رنده مشهور است) یا با رنده درشت رنده کنید به طوری که رشته های باریکی از سیب زمینی به دست اید.

یک قاشق آرد ذرت را روی رشته های سیب زمینی بپاشید. صافی ها را نیز به آرد آغشته کنید تا سیب زمینی ها به آن نچسبند. صافی بزرگ تر را از رشته های سیب زمینی پر کنید و وسط آن را گود کرده صافی کوچک تر را روی آن فشار دهید و در حالی که دسته هر دو صافی را با هم در دست گرفته اید آن را در ظرف روغن داغ فرو برده و اجازه دهید تا سیب زمینی ها سرخ شوند.

پس از سرخ شدن و کمی سرد شدن صافی ها را از سیب زمینی جدا کرده ظرف کاسه ای شکلی را که به دست آمده است کنار بگذارید و این عمل را بار دیگر تکرار کنید.

برای تهیه مواد داخل سبد ابتدا خلال پیاز و خلال گوشت قرمز را سرخ کنید، سپس فلفل های رنگی را اضافه کرده تفت دهید و به ترتیب خلال فیله مرغ، جعفری خرد شده، بروکلی یا گل کلم و قارچ که هر کدام به دو قسمت شده اند را اضافه کرده در آخر عصارة مرغ را روی مواد بپاشید و هم بزنید تا تمام مواد به عصاره آغشته شده، مزه دار شود. پس از پخته شدن، آن را در داخل سبد سیب زمینی بریزید و سبد دوم را روی آن برگردانید.

مواد لازم:

  • سیب زمینی درشت ۲ عدد (هر عدد برای درست کردن یک سبد)
  • آرد ذرت ۲ قاشق غذاخوری
  • روغن مایع برای سرخ کردن به میزان لازم

مواد لازم برای محتوای سبد :

  • فیله مرغ خلال شده ۲ عدد
  • گوشت قرمز خلال شده ۱۰۰ گرم
  • فلفل رنگی خلال شده نصف پیمانه
  • پیاز خلال شده ۱ عدد متوسط
  • قارچ ۲ عدد
  • عصاره مرغ ۱ بسته
  • گل کلم یا کلم بروکلی
  • جعفری خرد شده ۱ قاشق غذاخوری
  • روغن برای سرخ کردن ۲ قاشق غذاخوری

نکته:

۱. از آنجا که مدت طبخ گوشت قرمز بیشتر است. بد نیست گوشت قرمز را قبلا کمی بپزید.

۲ - اضافه روغنی که برای سرخ کردن سیب زمینی ها به کار رفته پس از صاف شدن باز هم قابل استفاده است.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰

سوپ دال عدس

مصرف دال عدس اگرچه در کشور ما چندان رواج ندارد ولی غذاهایی که با دال عدس درست می شود. پرطرفدار ترین غذاهای هندی و عربی است. اگر غذای پرادویه دوست دارید، با دال عدس به روش مصری یک سوپ خوشمزه بپزید.

مواد لازم برای 2 تا 4 نفر:

  • 3 ق س کره 
  • 1 عدد پیاز درشت (ریز خرد شود)
  • 3 ساقه کرفس (خرد شود)
  • 2 عدد هویج (نگینی خرد شود)
  • 4 حبه سیر (رنده ریز شود)
  • 1 ق چ پودر زیره
  • نصف ق چ پودر گشنیز
  • نوک ق چ پودر فلفل
  • نصف ق چ پودر کاری
  • 2 عدد قرص عصاره سبزیجات یا مرغ
  • 500 گرم گوجه فرنگی (ریز خرد شود) 
  • 2 پیمانه دال عدس
  • پیازچه به مقدار لازم (برای تزئین)
  • خامه به مقدار لازم (برای تزئین)
  • گندم بوداده به مقدار لازم برای تزئین)

قابلمه مناسبی آماده کنید، کره را در آن بریزید و روی شعله اجاق گاز قرار دهید تا آب شود. سپس به نوبت پیاز، کرفس، هویج و سیر را به کره اضافه کنید و تفت دهید. تفت دادن سبزیجات را تا زمانی ادامه دهید که نرم شوند. قرصهای عصاره را هم در آب جوش حل کنید و کناری بگذارید. ادویه ها شامل زیره، فلفل، گشنیز و کاری را به سبزیجات تفت داده شده اضافه کنید و هم بزنید و چند دقیقه هم حرارت دهید تا سبزیجات طعم دار شود. گوجه فرنگی های خردشده را همراه با مخلوط قرص عصاره و آب جوش به مواد اضافه کنید. حالا فقط نوبت به پختن دال عدس می رسد. دال عدس را به بقیه مواد بیفزایید. در قابلمه را بگذارید و صبر کنید تا عدس پخته و جا بیفتد.

اگر بافت سوپ را به صورت یکنواخت دوست دارید، بعد از اینکه همه مواد سوپ بخت، قابلمه را کناری بگذارید تا از حرارت بیفتد، سپس در دستگاه غذاساز یا مخلوط کن بریزید تا سوپ بافتی صاف و یکنواخت پیدا کند. سپس دوباره سوپ را به قابلمه برگردانید و حرارت دهید. در پایان سوپ را در کاسه بریزید و روی آن را با مقداری گندم بوداده، خامه و پیازچه تزئین کنید.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰

راگوی کلم قمری با کوفته ریزه

مواد لازم برای ۴ نفر:

  • برنج ۲۰۰ گرم
  • پیاز متوسط 1 عدد
  • گوشت چرخ کرده ۵۰۰ گرم
  • آرد سوخاری 2 قاشق غذاخوری
  • تخم مرغ 1عدد
  • خردل 1 قاشق چایخوری
  • روغن 2 قاشق غذاخوری
  • کلم قمری متوسط ۶ تا ۷ عدد
  • سوپ قرمز(پودر آماده سوپ گوجه فرنگی) 1 بسته
  • پنیر موتزارلا 2 قاشق غذاخوری
  • نمک و فلفل به میزان دلخواه

طرز تهیه:

پیازها را نگینی می کنیم. گوشت چرخکرده، آرد سوخاری، پیاز، تخم مرغ، خردل و دو قاشق غذاخوری آب را با هم مخلوط می کنیم. نمک و فلفل را اضافه می کنیم و بعد از این مواد ۲۰ عدد کوفته کوچک درست می کنیم.

روغن را درون تابه داغ می کنیم و کوفته ها را ۱۵ دقیقه در آن تفت میدهیم و گرم نگه میداریم. کلم قمری را پوست می کنیم و به صورت باریک و بلند  خرد می کنیم. سپس کلم ها را در آب جوش 15 تا 20 دقیقه می پزیم.

برنج را طبق معمول به شکل کته می پزیم. سپس آن را درون یک کاسه کوچک ریخته و با دست فشار می دهیم. بعد کاسه را درون بشقاب بر می گردانیم. پودر سوپ را با ۴۰۰ میلی لیتر آب جوش مخلوط می کنیم و ۳ دقیقه با حرارت زیاد می جوشانیم و پنیر موتزارلا را به آن می افزاییم

کوفته ها را درون بشقاب، کنار برنج می چینیم و کلم ها را نیز کنار آن می گذاریم و سس سوپ را روی آن می ریزیم.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰

کروکت مرغ

مواد لازم:

  • مرغ نصف یک مرغ کامل
  • پیاز 1 عدد
  • نمک و فلفل به دلخواه
  • سس سفید ۱ پیمانه
  • برنج آبکش شده نصف پیمانه
  • آرد سفید ۱ پیمانه
  • تخم مرغ ۲ عدد
  • آرد سوخاری ۱ پیمانه
  • ادویه به دلخواه
  • روغن برای سرخ کردن به میزان لازم

طرز تهیه:

مرغ را با یک عدد پیاز، نمک، فلفل و کمی آب بپزید به طوری که پس از پخته شدن دیگر آب نداشته باشد. آنگاه استخوان ها را جدا کرده و گوشت مرغ را با کمک غذاساز کاملا خرد کنید. بعد به ازای هر ۳ پیمانه مرغ پخته، یک پیمانه سس سفید اضافه کنید.

مرغ پخته شده را با برنج آبکش شده و سس سفید خوب مخلوط کنید و سپس به اندازه یک نارنگی از این مواد را برداشته، لوله کرده و ابتدا در آرد سفید، سپس در تخم مرغ زده شده و در پایان در آرد سوخاری که به آن ادویه اضافه کرده ایم، بغلتانید.

وقتی همه مواد به این ترتیب آماده شد، آنها را در روغن داغ و با حرارت ملایم سرخ کنید.

کروکت را با انواع سبزیجات می توان تزیین کرد.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰

میگو پلو با نخودفرنگی

طرز تهیه:

پیاز را خلال کنید و در ماهیتابه ای با کمی روغن مایع مخصوص سرخ کردنی سرخ کنید. گوجه فرنگی های نگینی خرد شده را نیز اضافه کنید و بعد نخود سبز پخته، نمک،فلفل و ادویه را بیفزایید و میگوهای تمیز شده را اضافه کنید. 

بعد از ۵ دقیقه مخلوط را از روی حرارت بردارید و کره و زعفران آب کرده را بیفزایید. برنج را آبکش کنید. لابه لای برنج آبکش شده از مخلوطی که آماده کرده اید بریزید و بگذارید دم بکشد. بعد از دم کشیدن در ظرف مخصوص بکشید و روی آن را با پیاز سرخ کرده و گوجه فرنگی نگینی شده تزیین کنید.

مواد لازم:

  • برنج ۵۰۰ گرم
  • نخودفرنگی پخته ۲۵۰ گرم
  • میگوی تمیز شده ۲۰۰ گرم
  • پیاز متوسط ۱ تا ۲ عدد
  • نمک، فلفل و ادویه به دلخواه
  • گوجه فرنگی ۲ تا ۳ عدد
  • زعفران به میزان لازم
  • روغن مایع به میزان لازم
  • کره ۲۵ گرم
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰

مرغابی شکم پر

مواد لازم:

  • مرغابی درسته 1عدد
  • نمک و فلفل به میزان لازم
  • سس سویا به میزان لازم
  • سبزیجات معطر جعفری، گشنیزو سیر تازه 1 لیوان
  • گردوی خرد شده نصف لیوان
  • انار نصف لیوان
  • آلو برقانی ۳ عدد
  • کره ۱۰۰ گرم

طرز تهیه:

مرغابی را پس از تمیز کردن و شستن با نمک، فلفل و سس سویا مزه دار کنید. دقت کنید تمام سطح داخلی و خارجی گوشت مرغابی به این مواد آغشته شود.

از چند ساعت پیش از پخت، سبزیجات را ریز کنید و با گردوی خرد شده، دانه انار، آلو برقانی، نمک و فلفل مخلوط کنید و درون شکم مرغابی را با آن پر کنید. کره را تکه تکه کنید و در شکم مرغابی بگذارید و شکم مرغابی را با نخ نسوز بدوزید.

کف سینی فر را چرب کنید و مرغابی را روی سینی بگذارید و در فر با حرارت ۱۸۰ درجه سانتیگراد یا ۳۵۰ درجه فارنهایت به مدت یک ساعت بپزید. هر ۱۰ دقیقه یک بار از روغن حاصل از پخت مرغابی که کف سینی فر جمع شده، روی مرغابی بمالید تا علاوه بر لذیذتر شدن از خشک شدن گوشت آن جلوگیری کند.

می توانید در کنار این مرغابی از چند تکه سیب زمینی هم استفاده کنید.

نکته:

  1.  میزان مواد مصرفی برای داخل شکم مرغابی بسته به اندازه مرغابی تغییر می کند.
  2.  در صورت تمایل، می توانید از انار ترش، شیرین یا مخلوط استفاده کنید.
  3. به دلخواه میتوان از یک برگ بوی درسته داخل شکم مرغابی استفاده کرد.
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰

کباب تابه ای ملکه

طرز تهیه:

گوشت چرخکرده را در ظرفی بریزید و پیاز را در آن رنده کنید. در حدود یک قاشق غذاخوری فلفل دلمه ای رنده شده را با کمی نمک و فلفل به گوشت اضافه کنید و خوب ورز دهید. سپس به اندازه ۲ قاشق غذاخوری از گوشت را بردارید و در دست آن را کمی پهن کنید و در تابه بگذارید. تمام گوشت را به همین ترتیب درست کنید. سیب زمینی های ورقه شده را کمی تفت دهید و کنار بگذارید. بعد بادمجان حلقه شده با پوست را نیز تفت دهید و کنار بگذارید. فلفل دلمه ای را هم به تکه های کوچک خرد کنید و روی هر کدام از گوشتها که در تابه گذاشتید به نوبت از یک ورقه سیب زمینی، بادمجان و یک تکه فلفل بگذارید و کمی نمک و فلفل روی آنها بپاشید و یک خلال دندان در آنها فرو کنید. سپس در ظرف را ببندید تا کاملا گوشت تفت خورده و بپزد. به دلخواه می توانید روی هر کدام پنیر پیتزا نیز بپاشید.

مواد لازم:

  • گوشت چرخکرده ۲۵۰ گرم
  • پیاز ۱ عدد
  • فلفل سبز یا قرمز ۱ عدد
  • نمک و فلفل به دلخواه
  • سیب زمینی ۱ عدد ورقه شده
  • بادمجان ۱عدد
  • روغن به میزان لازم
  • خلال دندان به میزان لازم
  • پنیر پیتزا به دلخواه
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰