نگاه طب مدرن:

متاسفانه برخوری بخصوص خوردن غذاهای چرب و یا شیرین از گذشته در فرهنگ ما بوده است و مردم از مهمانان خود با انواع و اقسام غذا پذیرایی می کردند. در واقع خوردن غذاهای چرب و شیرینی برای مایک عادت شده است و باید کم کم برای تغییر این عادتها گام برداریم. غذاهای چرب یا شیرینی ها نباید آنقدر زیاد مصرف شوند که باعث مشکل در بدن شود. برخی افراد تصور می کنند که بعد از پرخوری در غذاهای چرب می توانند با خوردن یک ماده ترش مثل آبلیمو، سرکه یا آبغوره احساس ناخوشایند بعد از خوردن این غذاها را برطرف کنند، در حالی که این مساله نادرست است. سرکه، آبلیمو و انرژی کمی دارند و تاثیر مفیدی روی این حالت نخواهند داشت، ضمن اینکه ممکن است حال فرد را بدتر کنند. عده ای هم بعد از خوردن شیرینی عادت دارند آبلیمو بخورند؛ خوردن آبلیمو بعد از شیرینی تنها باعث باز شدن اشتهای فرد برای خوردن وعده غذای اصلی می شود و تاثیری بر روند هضم و جذب ندارد. به طور کلی چربیها به نسبت سایر گروههای غذایی مدت زمان بیشتری در معده باقی می مانند و احساس سنگینی هم ناشی از همین مساله است، پس این طور می توان نتیجه گرفت که آبلیمو، سرکه یا آبغوره نمی توانند تاثیری بر روی هضم بگذارند. عده دیگری از افراد عادت دارند به جای خوردن آبلیمو، سرکه یا آبغوره همراه با غذای چرب، آب زیاد بخورند این کار هم نادرست است و باعث رقیق شدن آنزیم هضم چربی در معده می شود و مدت زمان هضم چربی را بیشتر خواهد کرد. برخی افراد هم با استفاده از داروهایی که جلوی هضم و جذب چربی را می گیرد سعی می کنند مساله را حل کنند که این کار هم توصیه نمی شود و مشکلاتی را برای فرد ایجاد خواهد کرد. چربی ها انرژی بالایی دارند و به ازای هر گرم از آنها ۹ کیلو کالری انرژی برای بدن تامین می شود، در حالی که هر گرم پروتئین و کربوهیدرات تنها ۴ کیلو کالری انرژی برای بدن تامین می کند، پس بهترین راه این است که به جای بهره گیری از شیوه های نادرست یادشده پرخوری نکنید.

نگاه طب سنتی:

یکی از راههایی که میتوان با آن مزاج را تاحدودی تشخیص دهیم طعم است. طعم یک ماده غذایی می تواند به عنوان راهنما باشد؛ طعم تند؛ گرم و خشک، شور، گرم و خشک، ترش؛ سرد، گس سرد و خشک، شیرین، معتدل رو به حرارات و بدون مزه، سردوتر است و چربیها هم حالت اعتدال دارند. برخی از مردم بر این باورند که با خوردن شیرینی بعد از غذای چرب می توانند هضم غذا را تسهیل کنند. این مساله ریشه در طب سنتی دارد، ولی برای همه افراد کاربرد ندارد، اگر فردی مشکلات معده (معده سرد و تر) داشته باشد، نباید بعد از غذا خوراکی شیرین بخورد و باید قبل از غذا خوراکی شیرین را مصرف کند تا هضم چربی راحت تر شود. هر شیرینی هم ملاک نیست، برای مثال مربای به یا زنجبیل قبل از غذا می تواند به هضم غذا به خصوص چربی کمک کند. روغن ها رطوبت دارند و باید این رطوبت را در پخت و پز کاهش داد، برای مثال ریختن لیموامانی در برخی غذاها فقط برای بهبود طعم نیست؛ برای رفع رطوبت حاصل از چربی هم استفاده می شود. برخی افراد تصور می کنند که با خوردن آبلیمو یا آبغوره بعد از غذای چرب می توانند به معده کمک کنند، در حالی که خوردن آبغوره و آبلیمو مضر است. متون طب سنتی، به این مساله اشاره کرده اند که اگر آبغوره در طولانی مدت مصرف شود، می تواند به معده و سیستم عصبی آسیب وارد کند، به طوری که باعث لرزش دستهاشود. پس نباید بعد از غذای چرب مواد غذایی ترش خورده شود. برخی نوشیدنیها که معتدل هستند مثل سکنجبینها، بخصوص سکنجبین به و نعنا می توانند بعد از خوردن غذای چرب به هضم غذا کمک کنند. توصیه می شود افرادی که با مشکل اساسی مواجه نیستند ۳۰ تا ۴۰ دقیقه بعد از غذا تخم شربت مثل تخم ریحان باعسل شیرین بخورند تا عوارض چربی رفع شود. آب نارنج تنهاترشی با طبع گرم است که می تواند برای رفع عوارض چربی مفید واقع شود، پس می توانید بعد از غذای چرب شربت نارنج با عسل بنوشید.